perjantai 13. maaliskuuta 2009

Meritähti ja nauru

(Tarinamaanantai 60: meri)



Tällä puolen saarta on turvallinen poukama. Kallioiden sylissä on tasainen hiekkaranta ja siinä he leikkivät, Tinja ja Marius.



Jos Marius olisi yksin hän todennäköisesti istuisi jalat ristissä ja keinuisi edestakaisin, tunnista toiseen. En tiedä oliko hän aina sellainen, mutta en usko.

Koti josta hänet löysimme oli täynnä valokuvia, taitavasti tehtyjä kollaaseja vanhemmista ja kahdesta pojasta. Koristeellisten tekstien avulla Tinja ja minä päättelimme että tämän oli pakko olla Marius.

Kolme muuta oli kuolleina ympäri taloa. Äiti oli ilmeisesti menehtynyt Tautiin, mutta isä ja toinen poika löytyivät keittiöstä, samoin kuin metsästyskivääri. En tiedä millä Marius säästyi isän käsikirjoittamalta loppuratkaisulta. Piiloutumalla? Miten kauan hän oli viettänyt talossa kuolleen perheen kanssa? Sitäkään emme tienneet. Sillä Marius ei puhu.



Mutta Tinja ei anna periksi. Sitkeä pikku Tinja, naapurintyttö, joka oli soittanut ovikelloa eräänä päivänä ja sanonut että anteeksi että häiritsen mutta minä en saa mummia hereille.



En minäkään saanut mummia hereille. Tauti oli tehnyt tehtävänsä sille ainoalle joka oli Tinjan perheestä jäljellä. Hautasimme mummin takapihalle.



Tinja itse asiassa pelasti minut. Kun ovikello soi istuin kotona miettimässä että hirttoköysi vai partaterä. Vaimo oli kuollut ja ruuanhankintareissun jälkeen viikko takaperin olin palannut kotikortteliin keskelle itkevien ihmisten kaaosta. Itkeviä naisia, siskoja ja äitejä. Niitä joita näki aikoinaan vain uutiskuvissa. Niillä oli silloin yleensä päällään burkha koska se kaikki tapahtui jossain muualla. Eihän täällä lintukodossa voinut mitään tapahtua

"Sinun pojat vietiin myös. Molemmat" nyyhkytti Katri. Katri asui kahden talon päässä, ja yhdessä olimme vetäneet asukasyhdistystä.

Minä en jäänyt kuuntelemaan enempää vaan painuin talooni. Kun itku ja valitus vaimeni aloin tehdä kvartaalikatsausta elämästäni. Vaimo kuollut. Pojat, jos selviäisivät hengissä, koulutettaisiin palkkasotureiksi. Minä voisin joko värväytyä vapaaehtoisesti tai odottaa että minut löydettäisiin. Olin vasta neljäkymmentäkaksi ja hyvässä kunnossa. Työetuihin silloin aikoinaan oli kuulunut kuntosali jota käytin ahkerasti.

Olisi kai sekin aika pitänyt viettää poikien kanssa. Oli muka aina liian kiire.

Siinä vaiheessa kun punnitsin hirttoköyttä ja partaterää soi ovikello ja Tinja-enkeli pelasti minut tälle kyseenalaiselle elämälle.

Havahdun nykyhetkeen ja katselen uusia lapsiani. Lannistumatonta Tinjaa - ja Mariusta, kuin suljettua simpukkaa. Tinja puuhailee Mariuksen ympärillä: ripottelee hiekkaa tämän jaloille, avaa suljetun käden ja laittaa siihen aaltojen hioman pikkukiven. Tällaisia pieniä asioita Tinja-tyttönen tekee. Terästän korviani koska kohta se tulee. Taikahetki.

Tinja tarttuu Mariuksen käsiin. Hän heiluttaa heidän yhteenliitettyjä käsiään ja lausuu tuttua lastenlorua:

"Asui merenpohjassa meritähti,
tuhat tonnia vettä yllä.
' Minä jaksan kyllä' sanoi tähti
'on terävät sakarat,
litteät pakarat
ja paineenkestävät KAKARAT' "

Ja ihme tapahtuu taas. Kun Tinja sanoo "kakarat" hänen äänensä nousee ja hän kaatuu Mariuksen päälle ja hetkeksi simpukka aukeaa ja poika nauraa. Ennen kuin taas sulkeutuu.

Paineenkestävät kakarat, totta totisesti.

Emma Lähde on joskus katsonut kanssani salaa lasten touhuja. Hän katsoo keskenkasvuisen Tinjan puuhia suorastaan kollegiaalisella kunnioituksella. Minun on vaikea keskittyä lasten leikkeihin kun hän on läsnä ja hänen ihonsa tuoksuu ja vaaleat hiukset hipovat hartioita. Tiedän kuitenkin ettei vielä ole aika.

Ensin pitää saada tuhat tonnia vettä lasten yltä. Että Marius avautuisi ja Tinja uskaltaisi olla taas lapsi. Sitten pitää tehdä itsestään hieman hyödyllisempi täällä - uudet helppokäyttöiset taloushallintoratkaisut eivät ole kovin korkeassa kurssissa uudessa ajassa.

Ja ehkä sitten lähestyn Emmaa. Jonain päivänä

13 kommenttia:

  1. Löysinpä tänne.

    Minun pitää kuitenkin jättää lukeminen toiselle kertaa. Tulin nimittäin haalinneeksi ihan liian paljon aktiviteetteja tälle ja muutamalle seuraavalle päivälle.

    VastaaPoista
  2. Tarina alkaa elämään voimakkaasti mielikuvina, kun lukee kaikki edelliset yhteen!
    Nälkä kasvaa syödessä, nyt jo ahneesti odotan seuraavaa. Tästä tulee loistava!
    Kiitos, että ruokit mielikuvitusta!

    VastaaPoista
  3. Onnea uudelle blogille, uusille tarinoille.

    VastaaPoista
  4. Saaga kehittyy.. hienoa!

    Heitänpä näin lonkalta sanan "laulu".. (kävin tarkistamassa, ettei sitä ole käytetty Tarinamaanantaissa..)

    VastaaPoista
  5. Jumangega!! Ihan oikeasti. Mullekin tuli nimittäin mieleen sana LAULU - ja eikö kaikista maailman sanoista Tipu ehtinyt jo sitä ehdottamaan...
    Kirsi

    VastaaPoista
  6. Katsos, Hituseni, tiesin, että aiot ehdottaa sitä. Siksi, siis..

    Kävin blogissasi.. Olen hieman hämmentynyt.. =)

    VastaaPoista
  7. Tämä tarina on mielikuvitusta kutkuttava. Lukemiseni jälkeen tajusin, että tämä tarinamaanantain juttu onkin vain osa kokonaisuutta. Täytyy palata paremmalla ajalla lukemaan koko juttu alusta asti. Olet aloittanut hienon urakan. Itselleni tuli mieleen kirjoittaessani omaani, että voisi käyttää samaa henkilöä muihinkin kirjoituksiin, mutta en minä kyllä näin isoa juttua tullut edes ajatelleeksi.
    Onkohan sana tähdenlento mitenkään käyttökelpoinen :)

    VastaaPoista
  8. Elma, tähdenlento muhii jo päässäni..joskaan en lupaa että se on ihan hetikohta tässä blogissa.

    Pirre tarjosi sanaa "pelko" . Tiedän jo senkin tarinan mutta sen aika ei tule vielä vähään aikaan. Se nimittäin on vahvasti sidoksissa siihen miten koko muutos sai alkunsa.

    Parhaillaan pohdin syytä mikseivät ratsastajat ylitä merta. Mikä on syy siihen että saarella olevat saavat olla siellä rauhassa? Teoria siitäkin on..

    VastaaPoista
  9. Tipu: niin. AIOIN aloittaa bloginpidon, mutten sitten kuitenkaan...Yritys tuli tähän esiin vahingossa, kun en päässyt muuten kommentoimaan kuin googletilillä :)

    VastaaPoista
  10. Tämä juttusi on niin kiehtova ja älyttömän mielikuvituksellinen. Tietysti kirjallinen ulosantisi on myös hienoa.
    Olen seurannut tarinaa. Olisiko käyttöä sanalle - viesti

    VastaaPoista
  11. Upeaa tarinankehraysta! Kerrassaan valtava aihe!! Sanaehdotus: vahvuus

    Tuula

    VastaaPoista
  12. Hieno hieno juttu. Niin hyvä taso, että olisi aidosti mahdollista. Jatka hyvä iniminen.

    VastaaPoista
  13. Sanoista tarina,
    tarinasta kosketus.
    Kosketuksesta yhteys.
    Yhteydestä jatkuvuus.
    Hieno juttu, jonka
    luki kiinnostuneena.

    VastaaPoista